Brandvarnare
Det är bostadsrättsinnehavarens ansvar att installera och underhålla brandvarnare i sin lägenhet. Var rädd om dig själv och dina grannar!
Kom ihåg att regelbundet testa brandvarnarna för att säkerställa att de fungerar korrekt.
Läs och lär av Brandskyddsföreningen om brandvarnare och brandskydd!
Bostadsrättsförsäkring
”Du som har en bostadsrätt har ett större ansvar för din lägenhet än vad en hyresgäst har. Du ansvarar själv för underhållet av ytskikten och fast inredning inne i lägenheten. Det är därför viktigt att du har en bostadsrättsförsäkring, annars riskerar du att själv få betala kostsamma reparationer.” (saxat från konsumenternas.se)
Månadsavgifter
Månadsavgifterna ska betalas in senast den siste i varje månad. SBC adminstrerar månadsavgifterna och kommer noggrant att följa upp så att betalningarna kommer in i tid. Månadsavgifterna ska betalas in till bankgiro 5312-9607.
Kontakta SBC Kundtjänst om du har frågor angående månadsavgifterna, se under Kontakt.
I månadsavgiften ingår vatten. Obligatoriska avgifter som tillkommer på avin för månadsavgiften är:
– TV basutbud från Tele2
– Internet/bredband, gruppanslutning
Lås och nycklar
Kan du inte komma in i din lägenhet och behöver hjälp av en låssmed (som du själv betalar) så ring Great Security eller Carlbergs Lås.
Vissa lägenheter är utrustade med två lås på dörren, medan andra endast har ett lås.
Om du behöver en ny nyckel, fler nycklar eller ett nytt lås/cylinder och vill att samma nyckel ska passa både dörrlåset på fotot har intill och föreningens gemensamma utrymmen, måste du beställa detta av styrelsen. Mejla styrelsen i så fall. Systemansvarig i styrelsen gör beställningen, och du hämtar och betalar själv hos Great Security.
Om du inte vill ha samma nyckel till både dörrlåset och föreningens gemensamma utrymmen, ansvarar du själv för att hantera nyckel och lås/cylinder. Kontakta då en låssmed.
Låsen installerades första gången 2006. Nyckel och cylinder slits med åren. Upplever du problem med låset på fotot så kan det vara dags att byta nyckel och/eller cylinder. Du bekostar bytet själv.
Om din dörr har två lås, ansvarar du alltid själv för det andra låset.
Till varje lägenhet tillhör också:
- Ett tvättbokningslås med tillhörande två nycklar
- Två nycklar till låset på postboxen
Dessa ska överlämnas vid överlåtelse av lägenheten.
Om du inte har två nycklar till vardera lås enligt ovan så rekommenderas att skyndsamt kopiera den nyckel du har. Kontakta då en låssmed. Det är ganska dyrt att byta lås!
Förråd
OBS! Sätt lås på alla dina förråd även om du inte använder dem. Det är en viktig del i det förebyggande brandskyddet.
Lokföraregatan
Till varje lägenhet hör ett förråd på vinden och ett förråd i källaren.
Vävaregatan
Till varje lägenhet hör ett förråd på vinden och två förråd i källaren med undantag för lägenheterna 5108, 5208 och 5308 som har ett förråd i källaren.
Extra förråd
Förutom de förråd som tillhör lägenheterna finns några extra förrådsrum i källaren och på vinden som kan hyras av medlemmar.
Kontakta styrelsen om du är intresserad.
TV
Gruppavtal
Föreningen har ett gruppavtal för TV från Tele2. Du kan titta på ett grundutbud genom traditionell koaxialkabel kopplad från TV-uttaget till din TV. Det kan vara bra att göra en ny kanalsökning på TVn.
OBS! TV-uttaget i din lägenhet tillhör föreningen. Du får inte ta bort eller på något annat sätt manipulera med uttaget. Du får betala för reparation av uttaget.
Obligatorisk avgift
Avgiften är obligatorisk för alla lägenheter. Avgiften debiteras månadsvis som ett tillägg på avin för avgiften till föreningen.
Internet
Gruppavtal
Föreningen har ett gruppavtal för Internet/bredband från Ownit.
OBS! Fiberuttaget i din lägenhet tillhör föreningen. Du får inte ta bort eller på något annat sätt manipulera med uttaget. Fiberkabeln är känslig. Du får betala för reparation av uttaget och fibern.
Det samma gäller för routern som är monterad på väggen samt fiberpatchkabeln mellan fiberuttaget och routern.
Placeringen av routern skiljer sig åt mellan olika lägenheter.
Var medvetet försiktig vid placering och flytt av möbler samt städning.
Obligatorisk avgift
Avgiften är obligatorisk för alla lägenheter. Avgiften debiteras månadsvis som ett tillägg på avin för avgiften till föreningen.
När du säljer eller köper en lägenhet
OBS! Kontakta Ownit kundtjänst och avregistrera dig från abonnemanget innan du lämnar din lägenhet.
Nyinflyttad ägare kontaktar Ownit kundtjänst för att registrera sig som ny användare.
Ansluta till Internet
Du ansluter till routern och Internet antingen via WiFi eller Ethernetkabel. Inloggningsuppgifter för WiFi finns på en etikett på routerns framsida.
Vad ingår i gruppavtalet?
Internet/Bredband
• Bredband upp till 1000/1000 Mbit/s överföringshastighet till varje hushåll. Ownit garanterar 700/700 Mbit/s.
• En IP-adress per hushåll
• Felanmälan och teknisk support, veckans alla dagar
• E-post konton, upp till 10 st, 100 MB per konto
• E-post kan även läsas och skickas via webbmail
• Utrymme för hemsida, 100 MB
• Tjänsten Ownit tillhandahåller är helt öppen utan några begränsningar
Telefoni
I abonnemanget ingår även ett fast telefoniabonnemang från Ownit. För aktuell prislista, se www.ownit.se. Kontakta Ownit kundtjänst för mer information.
TV
Ägare kan teckna eget tv-abonnemang hos Ownit. Kontakta Ownit Kundtjänst för utbud och priser.
Värme
Radiatorer
(bild luftningsnippel)
(bild luftningsnyckel)
Termostater
(bild)
Temperaturgivare
OBS! Följande lägenheter är utrustade med en trådlös temperaturgivare som tillhör föreningen:
5101, 5108, 5109, 5117
5203, 5212,
5301, 5308, 5315 och 5316.
§ 43 Förändring i lägenhet i Lokets stadgar nämner speciellt temeraturgivaren eftersom den används till att optimera fastighetens värmesystem och är en viktigt del för ett behagligt inomhusklimat. Givaren är väggmonterad i hallen i bröst-/ögonhöjd och ser ut som på bilden.
Bostadsrättsinnehavaren ansvar för att:
- givaren inte avlägsnas eller täcks över.
- ersätta förkommen eller skadad givare.
Ventilation
Ventilationen i hela fastigheten är av typen ”självdrag”. Funktionen i ett självdragssystem varierar med årstiden. Luftväxlingen är oftast bättre vid svalare utetemperaturer. Det finns några saker som du måste känna till:
- Lagstadgat: Du får under inga omständigheter tapetsera över eller på annat vis sätta luckorna till ventilationskanalerna ur spel. Detta regleras enligt lag och kontrolleras av myndighet genom Obligatorisk Ventilationskontroll (OVK). Kontakta styrelsen om du är osäker på statusen i din lägenhet.
- Badrum: I badrummet sitter ingen elektrisk eller mekanisk ventilationsfläkt, utan badrummet har också självdrag. Om du lämnar badrumsdörren på glänt så växlas luften i badrummet mycket snabbare.
- Kök: Styrelsen rekommenderar starkt att du använder en köksfläkt med kolfilter. På egen risk får du investera i och koppla in en köksfläkt som aktivt evakuerar matos. Ventilationskanalerna är gamla och i original sedan 1945. Det innebär att risken är stor att kanalerna inte är täta. Om din kanal inte är tät så betyder det att matosen från din lägenhet kan läcka in någon annanstans. Om detta inträffar blir du tvungen att omedelbart koppla bort fläkten och i stället använda en fläkt med kolfilter, som neutraliserar matosen och cirkulerar luften inom din egen lägenhet. Det finns idag köksfläktar som har båda dessa funktioner (kolfilter eller inkoppling till ventilationskanal).
- Kök: Du får under inga omständigheter ta upp ett nytt hål i väggen för att ansluta din köksfläkt till ventilationskanalen. Du får bara ansluta där befintlig anslutning är. Ventilationskanalerna till lägenheterna är förlagda alldeles intill varandra. Det är mycket stor risk att du gör åverkan på en kanal till en annan lägenhet och kan bli kostsamt för dig!
Postbox, tidningsklämma och våningsregister
Det är bara styrelsen som sätter upp namnlappar/märketiketter.
Styrelsen förvaltar föreningens intresse i de gemensamma ytorna och när det gäller postboxar, tidningsklämmor och våningsregister vill vi att det ser enhetligt, snyggt och prydligt ut.
- Vid överlåtelse av lägenhet siktar styrelsen på att sätta upp nya namn runt tillträdesdatumet. Förnamn skrivs inte ut. Initialer till förnamn skrivs ut bara om det finns fler med samma efternamn i samma trapp.
- Vid samboende och inneboende skickar ägare ett mejl till styrelsen med info om nya namn.
- Vid upplåtelse i andra hand siktar styrelsen på att sätta upp tilkommande namn runt avtalsdatumet. Boende i andra hand får sitt namn bara på postboxen. Ägares namn står kvar.
Välkommen att kontakta styrelsen om du vill ha ”Ingen reklam” och/eller ”Inga gratistidningar” på din postbox.
Avlopp
Huset är gammalt, och så är även avloppsrören. Viktigt att tänka på nedan gällande rören och det vi spolar ned i avloppen för att ta hand om vår fastighet på bästa sätt!
- Häll inte ut smält smör, matolja eller andra köksfetter i avloppet
- Häll inte ut bruk, cement, målarfärg, fogmassa eller annat byggnadsmaterial i toalett och vaskar
- Spola inte ner sanitetsprodukter såsom blöjor, bindor, tamponger, tops, trosskydd, bommullsrondeller etc
- Spola inte ner hushållspapper, våtservetter, Torky, pappershanddukar etc
- Använd inte kaustiksoda eller andra typer av ”propplösare” i avloppet